Kalcinacija

Kalcinacije (kalcifikacije) običajno nastanejo na področju kit rotatorne manšete (skupina mišic, ki prekrivajo in premikajo ramenski sklep in potekajo v različnih smereh) in v drugih mehkih tkivih v ramenskem predelu.

kalcinacijaV ramenskem sklepu so mišice napeljane med dvema kostema, zato so mehanske obrabe zaradi obremenitev pogostejše in posledično tudi kalcinacije. Kalcinacija ramenskega sklepa povzroči slabšo gibljivost ramenskega sklepa in bolečino. Ta se pojavlja ob premikanju rok ali ležanju na rami, dvigovanju roke nad glavo, med zapenjanjem nedrčka ali varnostnega pasu v avtu, ni pa nujno, da kalcinacija povzroča težave. Ker se kalcij nalaga v tkivih, v katerih ne bi smel biti, človek težje premika roko v višini nad glavo ali za hrbet. Težavo imajo pogosteje ljudje, ki opravljajo ponavljajoče se gibe (delo za računalnikom, tekočim trakom, prenašanje, dvigovanje ...) in tisti, ki so doživeli kakšno poškodbo. Zaradi obrabe se začne mišično tkivo nadomeščati z vezivnim, nakar pride do odlaganja kalcija v kitah oziroma mehkih delih okrog sklepa, kar občutimo kot bulo.

Poleg ponavljajočih se preobremenitev, vnetij, poškodb in degenerativnih (obrabnih) sprememb je lahko vzrok nastanka kalcinacije tudi mrtev kalcij (v obliki sintetičnih zdravil, vitaminov, dodatkov). Telo sintetiziranega kalcija (v neki meri tudi živalskega) ne prepozna in ga odloži v mehka tkiva, kjer naj ne bi ogrožal telesa. Ob večjih količinah začne telo z bolečino opozarjati, da nekaj ni v redu. Večji kos se lahko približa živcu, nanj pritisne in s tem sproži bolečino. Ko se področje polni s kalcinacijo, začnejo boleti tudi roke. To poslabša tudi nezadostno pitje vode, kar pospeši nalaganje kalcija kot se nalaga kamen na vodovodni pipi. Možni vzroki za so tudi nezadostno delovanje ledvic, obščitničnih žlez in nadledvičnih žlez, putika in hiperparatirodizem ter enolična prehrana (predvsem ogljikovi hidrati, sol in sladkor), homogenizirani mlečni izdelki, na čustvenem področju pa zamolčana jeza.  

Pri reševanju težav s kalcinacijo uspešno pomaga terapija, ki vključuje masažo, energijske tehnike ter uporabo ventuze.

Za preventivo največ naredimo tako, da s pravilnim premikanjem rok ne poškodujemo ramenskega sklepa in ne natrgamo mišic v njem. Roke čim redkeje odročimo nazaj in vstran od telesa. Težave se namreč stopnjujejo - najprej zaradi preobremenitve ali poškodbe nastopi vnetje mišic in tkiv na kosti ali natrganje mišice. Če poškodba ni zdravljena, temu sledi še kalcinacija. Priporoča se delo z rokami v višini prsnega koša in ne nad njim, s čimer lahko preprečimo bolečino oziroma vsaj njeno poslabšanje.