Imate probleme z vztrajno in morda tudi nerazložljivo bolečino in zategnjenostjo v določenem delu telesa ali v celem telesu? Sprožilne ali trigger točke lahko dajo odgovor oziroma rešitev za vaše težave.

fascia opt 1

Takšna izgleda ovojnica (vezivno tkivo ali fascija) okrog mišic, ki vsebuje veliko živčkov, občutljivih na bolečino (občutljivost na bolečino je takšna kot pri koži). Ob prejetem signalu za 'nevarnost' iz možganov (pri poškodbah, obremenitvah...) se skrči, zategne in/ali prilepi na mišična vlakna, kar nam v danem trenutku sicer da moč in nam celo reši življenje (a dandanašnji možgani vse prepogosto pošiljajo tovrstne signale, četudi ni življenjske nevarnosti). A namesto da bi se stanje povrnilo v prvotno stanje, ta napetost kar noče popustiti in s tem povzroča bolečino, omejeno gibljivost ter vnetja, mišice pa zvije v boleče vozle, skrivnostne ;) sprožilne ali trigger točke.

Po celem telesu so številne točke, ki so med seboj povezane. Ko delamo na določenih točkah na enem delu telesa, lahko sprožimo učinke na drugem delu telesa. Predvsem pri težjih obolenjih je priporočljivo več ponovitev (enkrat do dvakrat tedensko)

Zdaj veste in boste še lažje stisnili zobe, ko pač malo boli, kadar pritiskam na te točke...
Ampak glavno, da potem pride sprostitev, kajne ;)?